at 5:16 pm: Gepubliceerd door .

De titel “Ik ga op reis en ik neem mee…” slaat op de vele tochten die Erasmus tijdens zijn leven ondernam. Om de wereld van deze humanist, die overigens een aantal maanden in Anderlecht verbleef, te leren kennen, is er niets beter dan een pedagogische en ludieke ontdekkingsreis! De jonge bezoekers van het Erasmushuis ontvangen allemaal een Erasmusmuts, een reisgids (dvd) en een reistas (pedagogisch materiaal) om de reis aan te vatten. Het spel is opgebouwd uit vier losse activiteiten en hebben als doel de kinderen (en hun begeleiders) iets bij te brengen over de figuur Erasmus. Ieder spel wordt door Erasmus zelf toegelicht via filmfragmenten (dvd-speler). Erasmus neemt vier spullen mee op reis, vastgemaakt aan een grote ring: een sleutelbos, pen en papier, zijn adresboek en zijn goede manieren.

erasmus1.jpg

Goede manieren

Bij de vier zakken die de kinderen krijgen om aan de reis te beginnen, zit er eentje die over goede manieren gaat. Erasmus schreef namelijk een boekje over het onderwerp. In het filmpje vraagt hij de kinderen hun hoed af te zetten. Daar zitten goede en slechte manieren in. Via het reisspel beelden de kinderen deze manieren uit of geven er hun mening over.

De sleutelbos

Erasmus was ook een groot reiziger en logeerde op zeer vele plekken waarvan hij een sleutel had, dat moet een flinke bos geweest zijn! De kinderen nemen elk een sleutel en gaan op zoek naar het voorwerp dat op de sleutelhanger wordt afgebeeld. 

erasmus2.jpg

En zo zijn er nog twee zakken, maar we verklappen niet alles, anders is er niets meer aan…

Vraag naar de koffer aan de ingang van het museum, voor kinderen vanaf 6 jaar.
 
Het Erasmushuis

Erasmus verbleef in 1521 in dit gotische huis (1450-1515) waarin tegenwoordig een verzameling hangt van oude schilderijen (Holbein, Bosch, Metsys), waar zich een bibliotheek bevindt met duizenden oude boeken en een filosofische tuin, die je vanaf de lente kan bezoeken. Alle dagen open, behalve op maandag, van 10u tot 18u.
 
Het kleinste begijnhof van België

Ooit woonden er slechts acht begijntjes, dit was dus een klein begijnhof. De gebouwen, die opgericht werd in 1252, bestaan uit twee vleugels rond een binnenplein dat uitkijkt op de gotische collegiale Sint-Pieter en Sint-Guido (16de eeuw). Men kan er archeologische verzamelingen zien, religieuze en volkskunst die teruggaan tot de oudste geschiedenis van Anderlecht.

Praktische info
 
Erasmushuis
Kapittelstraat, 31
1070 Brussel
Tel. 00 32 (0)2 521.13.83
Mail: info@erasmushouse.museum
 
Openingsuren: dinsdag-zondag: 10-12u & 14-18u.
Toegang huis en begijnhof: 1,50 euro

Toegang met kinderwagen mogelijk
 
De site

Gecategoriseerd in :, , ,

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.