at 8:39 pm: Gepubliceerd door .

Op zondag 5 februari vond de Dag van de Ambachten plaats. De bedoeling is de ambachtelijke beroepen in België te promoten en het geeft de bezoekers de kans een bezoek te brengen aan creatieve ateliers, demonstraties en proeverijen! Meer dan 50 beroepen werden in het licht gezet en dit over het hele land. Tijd voor een uitstap naar zo’n ambachtelijke vakman!

Sjokola

De Dag van de Ambachten, het zegt een kind van vier niet veel. En zelfs toen ik vroeg of hij misschien eens wou zien hoe chocolade gemaakt wordt, zag ik nog steeds twijfels in de ogen van mijn zoon. Maar toen papa zei dat hij misschien ook wel zou mogen proeven, was hij overtuigd! En dus gingen we naar Sjokola, de winkel van een hobby-chocolatier die in oktober van vorig jaar opende in Liedekerke.

sjokola.jpg

Hoe wordt chocolade gemaakt?

De uitleg van onze chocolatier begon uiteraard met hoe chocolade gemaakt wordt. Hij toonde onze een grote cacaoboon, die vol zat met kleinere cacaoboontjes. Deze bonen groeien in verschillende delen van de wereld en worden vervolgens geëxporteerd. Bij aankomst worden de bonen gemengd om een egale smaak te bekomen. De kleine cacaoboontjes worden dan in de fabriek verwerkt. Eerst worden ze geroosterd en daarna gemalen, waardoor 3 producten ontstaan: cacaoboter, cacaopoeder en de bittere overschot daarvan, allemaal kleine chocoladestukjes. Van daaruit worden de verschillende soorten chocolade gemaakt: witte chocolade (cacaoboter met melkpoeder en suiker), melkchocolade (cacaoboter met melkpoeder, cacaopoeder en suiker) en zwarte chocolade (cacaoboter met cacaopoeder en suiker).

cacaoboon.jpg

De chocolatier maakt gebruik van callets, die hij moet bewerken om er pralines van te maken. Daarvoor moet de chocolade op temperatuur gebracht worden. Bij 35° à 50° kan de chocolade gesmolten worden. Om hem te bewerken moet je hem terug laten afkoelen. De beste temperatuur om chocolade te gebruiken om pralines mee te maken bedraagt voor witte chocolade 28°, voor melkchocolade 30° en voor zwarte chocolade 32°.

wittechocolade.jpg

Pralines

Vakkundig liet de chocolademaker ons vervolgens zien hoe je een praline maakt. Dit kan op twee manieren: door ze te pralineren of te mouleren. Bij pralineren maak je eerst de binnenkant van de praline en dompel je ze vervolgens met behulp van een doorhaalvork onder in de chocolade. Dankzij het doorhaalvork loopt de overtollige chocolade van de praline. Een tweede manier is het mouleren waarbij de chocolade in een moule gegoten wordt. Daarna wordt de vulling erin gespoten en tenslotte wordt er nog chocolade overgegoten om de praline onderaan dicht te maken en gaat alles in de koelkast om hard te worden.

mouleren.jpg

Een interessante inleiding over chocolade, die smaakte naar meer!

Kids Welkom troeven

Bij Sjokola organiseren ze sinds kort ook kinderworkshops waarbij je met minimum 5 en maximum 7 vriendjes, en vergezeld van mama of papa, leert schrijven met chocolade, lekkere chocoladelolly’s en een exclusief tablet maakt. Tussendoor kan je genieten van een drankje en een pannenkoek. Een kinderworkshop duurt ongeveer 2u30 en kost 10 euro per kind.

Praktische info

Sjokola
Stationsstraat 24
1770 Liedekerke

De site

Gecategoriseerd in :, ,

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.