at 7:39 am: Gepubliceerd door .

De mooiste gebouwen uit de Europese Unie, verzameld op één plek, dat is Mini-Europa. Het park in Brussel is een bezoek meer dan waard. Maar haast je, want volgend jaar zou het de deuren wel eens kunnen sluiten…

Bruparck

Aan de voet van het Atomium in Brussel ligt Bruparck, een familiepark waar je voor talrijke activiteiten terecht kan. Een cocktail, hapje of drankje bij een van de eet- en drinkgelegenheden van The Village, een fimpje meepikken in de Kinepolis, uren waterpret in Océade of een bezoekje aan Mini-Europa. Het kan allemaal! Wij kozen voor het laatste, want dat wilden we toch wel eens gezien hebben.

Europa in het klein

Een zondagochtend tegen openingsuur blijk het perfecte moment te zijn voor onze uitstap. Weinig volk en dus tijd genoeg om alle maquettes goed te bekijken en alle animaties zelf in gang te kunnen zetten. Aan de ingang van het park staat de kleine versie van het Berlaymontgebouw, de voornaamste zetel van de Europese Commissie, en daarnaast het huis waar de verklaring werd opgesteld die als uitgangspunt diende voor de Europese Unie. Deze uitstap wordt niet alleen leuk, maar ook leerrijk! Gelukkig hebben we aan de ingang de Mini-Europa catalogus, vol interessante informatie, meegekregen waarmee je de hele wandeling kan volgen. In totaal, 300 te ontdekken monumenten en plekjes.

Nationale hymnes

Het bezoek start met de Scandinavische landen Denemarken, Zweden en Finland. Bij elk land kan je de nationale hymne afspelen en staat er een bordje met informatie over het land. Mooiste modelbouw vinden we hier het kasteel van Olavinlinna, het meest toeristische kasteel van Finland…

brussel,bruparck,mini-europa

Vervolgens komen de Baltische landen aan bod: Estland, Letland en Litouwen, met onder andere een miniatuurversie van Tallinn (Estland), dat door de UNESCO werd erkend.

brussel,bruparck,mini-europa

Voor we aan België aanbelanden, komen we eerst nog Nederland tegen. Meest opvallende maquettes hier zijn Alkmaar (met een heuse kaasmarkt), Orvelte (een museumdorp dat de bezoekers terugvoert in de tijd) en de molens van Kinderdijk, die de kinderen met het mechanisme kunnen laten draaien en water laten stromen.

brussel,bruparck,mini-europa

België

En toen kwamen bij de miniatuurversies van de mooie gebouwen uit ons eigen land, onze trots! Vertegenwoordigers van Wallonië zijn de stad Luik (voor de wapenindustrie), Celles (met het sprookjesachtige middeleeuwse kasteel van Vèves dat nog steeds door dezelfde familie bewoond wordt in middeleeuwse stijl) en Dinant (met de overbekende en prachtige citadel). 

brussel,bruparck,mini-europa

Kippenvel krijg je echter bij het aanschouwen van de Brusselse markt, met het bloementapijt. Als echte Belg kan je alleen maar met trots kijken naar het prachtige stadhuis in gotische stijl, de gildenhuizen rondom de markt en het broodhuis. Een staaltje pure kunst, maar jammer genoeg ook peperduur, want deze maquette heeft maar liefst 350.000 euro gekost, leert ons de gids. 

brussel,bruparck,mini-europa

Europese topmonumenten

We worden verdergeleid naar enkele Europese grootheden en wandelen langs de kleinere versie van de Big Ben en de Eiffeltoren, maar ontdekken ondertussen ook prachtige kunstwerken als de ruïne van St Patrick’s Roch (Ierland), het circus van Bath (Engeland), de Arc de Triomphe (Frankrijk) en de Algarve (Portugal).

brussel,bruparck,mini-europa

Stilstaan doen we ook bij het Plaza de toros, beter bekend als de arena in Sevilla (foto), waar je met een druk op de knop de stier kan doen lopen en de mensen doen juichen. Verwonderd staan we voor de tempel van Mnajdra (Malta) die beschouwd wordt als een van de oudste stenen tempels ter wereld. En de obligate Toren van Pisa lonkt een beetje verder naar ons. Maar de kinderen vinden vooral de Vesuvius leuk, want die kunnen ze tot uitbarsting brengen! 

brussel,bruparck,mini-europa

Symbool voor Duitsland is zonder enige twijfel de Brandenburger Tor en de (letterlijke) val van de Berlijnse muur. Daarna komen Luxemburg, Polen, Tsjechië, Slowakije, Roemenië en Bulgarije aan de beurt. Maar aan het einde van het bezoek komen we nog voor enkele mooie verrassingen te staan. De Széchenyibaden in Boedapest in Hongarije (foto), bijvoorbeeld, zijn prachtig, net als de driedubbele brug in Ljubljana (Slovenië) en Melk, de eerste hoofdstad van Oostenrijk. 

brussel,bruparck,mini-europa

Eindigen doen we met de Acropolis van Athene en het theater van Kourion in Cyprus. En zo sluiten we dit bezoek aan Mini-Europa in schoonheid af. 

brussel,bruparck,mini-europa

Spirit of Europe

Ben je voor of tegen de Europese Unie? Spirit of Europe is een groot interactief en leuk parcours dat de geschiedenis van de EU, de plaats van de EU in de wereld, de noodzaak van de EU en de uitdagingen die ze stelt aan alle Europese burgers, tot in de puntjes uitlegt. Je vindt Spirit of Europe aan het einde van je bezoek aan Mini-Europa.

Laatste seizoen?

In het kader van het Neoproject heeft de stad Brussel beslist om een congrescentrum, een shoppingcentrum, een concertzaal en burelen te bouwen op de plaats nu Mini-Europa en Oceade staat, met als gevolg een sluiting voor deze entiteiten op datum van 31 augustus 2013. Momenteel loopt er een petitie tegen het neoproject, maar als je zeker wil zijn dat je deze kunstwerken nog te zien krijgt, moet je zorgen dat je er op tijd bij bent.

Openingsuren en tarieven

Alle dagen open :

Van 17/03/2012 tot 30/06/2012 van 9u30 tot 18u (kassa tot 17u) 

Van 01/07/2012 tot 31/08/2012 van 9u30 tot 20u (kassa tot 19u) 

Van 01/09/2012 tot 30/09/2012 van 9u30 tot 18u (kassa tot 17u) 

Van 01/10/2012 tot 06/01/2013 van 10u tot 18u (kassa tot 17u) 

Op 4/12 en 31/12 van 10u tot 17u (kassa tot 16u) 

Bezoek Mini-Europe “by night” met muzikaal vuurwerk, op zaterdag 28 juli en 4, 11, 18 en 25 augustus, doorlopend open van 9u30 tot 24u00(*) (kassa tot 23u). Het vuurwerk vindt plaats om 22u30.

Jaarlijkse sluiting: van 7 januari 2013 tot 16 maart 2013

Prijzen:

Kinderen onder 1m20 gratis, kinderen tot 12 jaar: 12,30 euro, volwassenen: 13,80

Praktische info

Mini-Europa
Bruparck
1020 Brussel (Laken)
Tel. +32 (0)2/474.13.13

De site

Gecategoriseerd in :, , ,

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.