at 8:27 pm: Gepubliceerd door .

In augustus 2005 opende in De Lieteberg in Zutendaal het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen. In de voormalige groeve werd een prachtig parcours aangelegd om blootvoets te wandelen en de bezoeker op een bijzondere manier te laten kennismaken met de prachtige natuur. Een van onze lezeressen, Candice, ging er op pad met twee van haar kinderen…

Groot en klein op blote voeten

Voel met je zintuigen én je voeten de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water op een parcours dat enkel toegankelijk is voor blote voeten. Voel koud en warm, vochtig en droog, aangenaam, opwekkend en prikkelend op een route van bijna 2 kilometer.

schors.jpg

De kinderen, van 4 en 6, beleefden er de tijd van hun leven, want welk kind vindt het nu niet geweldig om zich ‘vuil’ te maken? Omwille van de waterplassen is een korte broek aangeraden, tenminste als je niet met natte broek in de auto wil zitten. Vooral omdat het water op sommige plekken redelijk diep kan zijn, waardoor Candice haar dochter van vier zelfs moest dragen. Maar tijdens warme zomerdagen is het wel een erg verfrissende uitstap voor het hele gezin.

Het is dan ook aangeraden om geen heel kleine kindjes mee te nemen op het parcours. Ook mensen die slecht te been zijn en moeders met buggy’s kunnen beter niet aan het Blote Voetenpad beginnen. Honden zijn niet toegelaten.

Inspannen en ontspannen

Hoewel je geen topsporter moet zijn om het parcours te kunnen afleggen, is een redelijk goede conditie niet overbodig, want bij momenten is het pad best zwaar. 

Na het parcours afgelegd te hebben, kan je je voeten afspoelen en schoonschrobben en genieten van een heerlijk drankje. Vergeet wel je handdoek niet mee te brengen!

Bezoek een museum

Als het Blote Voetenpad nog niet volstaat kan je nog naar het insectenmuseum.  Imkers stampten hier begin jaren negentig een bevruchtingscentrum voor Carnicabijen uit de grond dat op korte tijd uitgroeide tot een belangrijk bezoekerscentrum rond insecten.

In een bijenvolk achter glas kan je de ijverige bijtjes gade slaan tijdens hun diverse werkzaamheden. In een klein museum met bijenteeltmaterialen van vroeger en nu krijgt de bezoeker een beeld van het imkeren. Op het terrein staan her en der verspreid kleurrijke bijenwoningen in allerlei maten en vormen.

Daarnaast neemt de “Fascinerende Microkosmos” je mee in de wonderbaarlijke en geheimzinnige wereld van de insecten. Ook de spinnenwereld komt aan bod en je kan er kriebels krijgen tussen de levende beestjes als kakkerlakken, wandelende takken, kevers en vogelspinnen.

Ten slotte is er ook een vlinderserre waarin speciale biotopen werden gecreëerd waar rupsen van inheemse vlinders in een beschermde omgeving kunnen uitgroeien tot prachtige gekleurde exemplaren. 

vlinderserre.jpg

Praktische info

Bezoekerscentrum De Lieteberg
Zuurbroekstraat 16
3690 Zutendaal
Tel: 089/25.50.60 

 

Openingsuren:

Individueel bezoek:

van Pasen tot Allerheiligen: elke dag van 10 tot 19 uur

van Allerheiligen tot Pasen: elke dag van 10 tot 17 uur

Openingsuren blotevoetenpad: van Pasen tot Allerheiligen: elke dag van 10u00 tot 19u00 (starten kan tot 17u30) 

Prijs museum: 6,00 euro/persoon (kinderen < 120 cm: 4,00 €/pers) 

Prijs voetenpad: 3,00 €/pers (kinderen < 120 cm: 2,50 €/pers) 

De site

Gecategoriseerd in :, , ,

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.