at 9:52 pm: Gepubliceerd door .

 

Het was weer lang twijfelen waar we dit jaar op vakantie zouden gaan, maar uiteindelijk kozen we voor de Dordogne, het op één na grootste departement in het zuidwesten van Frankrijk in de regio Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, op iets meer dan 800km van Brussel. Onze keuze viel op Club Belambra Les Portes de Dordogne omwille van de mooie vakantiehuizen en de verschillende zwembaden, waar de kinderen zich ongetwijfeld zouden kunnen uitleven. Onze reis begon op 1 juli, eerste dag van de schoolvakantie…

Vakantiehuis in de stijl van de streek

Het verslag van onze dag van vertrek en onze overnachting in Tavers, nabij Orleans, konden jullie hier al lezen, op 2 juli reisden we verder naar de Dordogne, een heuvelachtige streek vol prachtige vergezichten. In de late namiddag arriveerden we op onze bestemming: Club Belambra en werden meteen warm verwelkomd door het personeel. We kregen alle informatie mee van wat er die week te doen zou zijn, wat de mogelijkheden waren, waar we alles konden vinden en kregen de sleutels van ons vakantiehuis overhandigd. Nu, wanneer ik mijn vakantie kies, ga ik meestal af op de foto’s die ik zie op de site van het verblijf. Helaas is al vaak gebleken dat dit foto’s van de mooiste woningen zijn en die krijg je toevallig nooit. Groot was dan ook mijn verbazing -en mijn geluk kon niet op- toen bleek dat deze vakantiewoning er wél exact uitzag als op de foto’s! Het was een prachtig ingericht huis in de stijl van de streek met een open keuken met vaatwas, kookplaten (wel maar 2), combi-oven, waterkoker, broodrooster en koffiezetapparaat, koelkast en kleine diepvries en in het midden een tafel voor 4 personen. Het was wel even zoeken naar het bestek, maar gelukkig hebben zowel mijn man als ik grootouders (gehad) in het juiste tijdperk en waren we zo slim om in de lade onder de tafel te gaan zoeken! De toon was meteen gezet.

DSCN6719.JPG

De living had een tv met dvd-speler, tafeltje, een comfortabele zetel, een zachte stoel en een bijzet stoel. In de hall was er een heel ruim toilet en een berging met onder andere een stofzuiger, borstels en ander poetsmateriaal en een rek om je kleren op te hangen.

DSCN6717.JPG

Het huis bestond uit 2 verdiepingen met boven 2 slaapkamers voor 2 personen, zodat de kinderen konden samen slapen. Hun kamer had een rolluik, maar de onze enkel gordijnen, gelukkig heb ik niet teveel last van het vroege zonlicht. Beide kamers beschikten tevens over een aircosysteem.

DSCN6512.JPG

In onze kamer was er nog een klein balkon met een prachtig uitzicht op de achterliggende velden. We hadden geluk het allerlaatste huis van het park te hebben, waardoor we maar aan een kant buren hadden en verder een immens uitzicht.

DSCN6510.JPG

De huizen zijn overigens gescheiden door een haag en beschikken over een terras en tuintje met tuinmeubilair.

DSCN6522.JPG

Boven was er verder nog een tweede (ruim) toilet en een mooie badkamer met bad/douche, alles netjes ingericht. Er was werkelijk niets op aan te merken.

DSCN6511.JPG

Bovendien lag ons huis net aan de speeltuin, wel voor kleine kinderen tot maximum 8 jaar, maar ze hebben zich er toch vermaakt. Parkeren kan op maximum 50m van je vakantiehuis, wat ook goed meevalt.

Faciliteiten en animatie

Het vakantiepark, dat 6 ha bestrijkt, beschikt over verschillende, min of meer in elkaar geïntegreerde, openluchtzwembaden met een kindergedeelte, glijbanen, een zwembad met tegenstroom en een mooie ligweide met parasols. Aan het zwembad zijn ook gratis ligstoelen beschikbaar, in de eerste week van juli (wanneer de Fransen nog geen vakantie hebben) is het er rustig en heb je keuze en plek genoeg om te gaan liggen.

zwembad.jpg

Er is ook een nieuw wellnesscentrum (800m²) met overdekt zwembad, sauna en stoombad en de mogelijkheid om massages te reserveren. In hetzelfde gebouw bevindt zich ook de (beperkte) fitnessruimte die slechts 5 toestellen telt. Van het wellnesscentrum hebben we, omwille van het prachtige weer (tussen 25° en 30°) geen gebruik gemaakt. Daarnaast is er ook een grange waar je altijd kan gaan tafeltennissen of badmintonnen als er geen andere activiteiten zijn.

binnen.jpg

Het animatieprogramma is zeer leuk en uitgebreid, er staan dagelijks tot 10 activiteiten op het programma, gaande van tornooien (boogschieten, badminton, tafeltennis, voetbal…) tot zumbalessen en work-outs, uitstappen in de buurt, uitzendingen van concerten, kinderfeestjes met de mascottes Leo en Lea, quizzen en spelletjes, een avondspa (18+) en nog veel meer. Op zondagavond wordt er een forum georganiseerd waarbij de animatoren zichzelf en de activiteiten voorstellen, alsook de mascottes en achteraf kan je bij een drankje en versnapering alle info bekomen uit de buurt of meer info vragen aan de animatoren. Positief vonden we dat de directrice van het park ook het woord neemt, vaak aanwezig is in het park (zelfs achter de bar) en de vakantiegangers altijd heel vriendelijk begroet. Zo goed als elke dag was er ook een gratis kids club voorzien waar je je kinderen vrij voor mocht inschrijven. Onze dochter van 6 is een keer naar een feestje geweest en een keer beiden naar een spelletjesavond. We kunnen het helaas tijdens de vakantie niet over ons hart krijgen om de kinderen in een club te laten omdat we graag uitstappen plannen en samen zijn, maar voor mensen die graag gebruik maken van kinderclubs is dit ideaal! De club is er voor kinderen van 3 tot 17 jaar. De animatie is wel in het Frans of Engels. Gelukkig spreken onze kinderen Frans.

Kleine restauratie en broodservice

Eten maken kan je zelf in je vakantiehuis, maar aan de receptie is er een bar met kleine restauratie, zoals croque monsieurs en panini’s en op vrijdagavond kan je inschrijven voor een diner met streekproducten (waaronder ganzenlever en geitenkaas). Vanaf de eerste maandag van juli (en dit tot eind augustus) is er ook een broodjesservice, dan komt de bakker uit de dorp ’s morgens met brood, baguettes en patisserie naar de receptie. Maar er is ook een bakker en slager op wandelafstand, zo’n 10 minuten via een wandelweg. Daarnaast zitten het verbruik van water, gas en elektriciteit inbegrepen in de prijs en is er -bij een langdurig verblijf- een wekelijkse bedlinnenwissel.

De omgeving

De Dordogne staat bekend om zijn vele kastelen, mooie dorpjes, rivieren, prachtige natuur en het prettige klimaat. In de buurt liggen vele stadjes die de sfeer van vroeger uitademen, zoals het fleurige Loubressac dat tot de ‘mooiste Franse dorpen’ behoort. Het ligt op een heuvel in de Dordogne-vallei, wat prachtige vergezichten oplevert. Loop er eens door de kasseistraatjes, bezoek het kerkje in restauratie en geniet van het panorama.

DSCN6544.JPG

Rocamadour is dan weer van een ander kaliber. Op weg naar de stad heb je al een prachtig zicht op de stad, maar eens ter plaatse is het puur genieten. Pelgrims komen al eeuwenlang van heide en ver om de Zwarte Madonna te aanschouwen en na Lourdes is Rocamadour het meest bezochte bedevaartsoord van Frankrijk. De stad is gebouwd in en op een rots en kan je te voet bereiken of met een toeristentreintje. Wij betaalden voor dit laatste, maar dat doe je eigenlijk beter niet, te voet is de beste optie.

DSCN6639.JPG

Boven kom je in het middeleeuws stadje terecht met nauwe straatjes en vele winkeltjes met onder andere lokale specialiteiten op basis van noten. Helemaal boven bevindt zich een burcht, die je kan bereiken door 223 treden te beklimmen (of de betalende lift te nemen). Onderweg kom je langs zeven heiligdommen. Rocamadour ligt namelijk op de weg naar Santiago de Compostella en vele mensen gaan er op pelgrimstocht. Kortom, Rocamadour is een indrukwekkende stad die de moeite waard is om bezocht te worden.

DSCN6659.JPG

Ook Gramat is een gezellige stad met een mooi marktplein en de negentiende eeuwse hallen, waar de markt plaatsvindt en enkele gezellige winkelstraatjes. Daar ontdekten we een heel schattig snoepwinkeltje dat we min of meer geplunderd hebben: Au Bon Bec Fin. De keuze is er enorm en alles staat mooi gerangschikt per kleur, smaak, product… We kochten er onder andere de zachte nougat die in verschillende versies verkrijgbaar is, zoals pistache of… maar ook heerlijke karamelpasta en kastanjeconfituur. En we bezochten de markt op het plein om er lekkere olijven, gedroogde tomaten en uiteraard gedroogde worsten in te slaan.

DSCN6559.JPG

Nabij het vakantiepark kan je kano’s huren, grotten bekijken, golfen of paardrijden. Wij kozen voor het laatste, aangezien onze kinderen nogal gek zijn op paarden. En dus boekten we een paardentocht in de buurt, langs onbetreden paarden en rustige wegen, onder leiding van Angelique van L’Étrier du Causse. De kinderen vonden het enig en wij hadden, als begeleiders, een flinke wandeltocht in de benen.

DSCN6672.JPG

La forêt des singes

Ons bezoek aan het Forêt des Singes in Rocamadour was onvergetelijk. Het park bestrijkt zo’n 20 ha en is een thuis voor 150 makaken uit Barbarije, een regio tussen Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en de Siwa van Egypte. De makaken zijn een bedreigde diersoort omwille van de ontbossingen en de illegale verkoop van de dieren als huisdier. Het park probeert hen te redden door hen vrij te laten rondlopen. Zo is het park onderverdeeld in 3 zones van verschillende apengroepen die niet onderling bij elkaar gaan; elke groep leeft apart. Aan de ingang van het park krijg je een handvol popcorn (het enige eten dat je hen mag geven) en enkele raadgevingen mee waar je best rekening mee houdt. Zo mag je de dieren niet aanraken en hen de popcorn enkel uit je hand laten nemen. Als de popcorn op de grond valt, mag je die in geen geval oprapen en moederapen met baby’s mag je niet voederen.

DSCN6606.JPG

Doorheen het park lopen paden en op specifieke plekken wordt er info gegeven over de apen en is er een voedermoment. Je kan de gids er al je vragen stellen. Ook de verschillende plaatjes en borden met info zijn op kindermaat en de multiple choice vragen werden gesmaakt (het juiste antwoord bevindt zich onder een plaatje).

Het is ongetwijfeld de ideale en enige manier om zo dicht bij apen te kunnen komen, waardoor het een unieke ervaring werd waarover de kinderen weken later nog steeds spreken. De apen steken de paden soms voor je neus over, maar er zijn wel altijd medewerkers in de buurt om in te grijpen, indien nodig. Evenwel, als je je houdt aan de voorschriften, zal er weinig fout gaan. Wel is het zo dat sommige apen al zo oud zijn (er zit er eentje van 19 jaar) dat ze al eens verkeerdelijk de popcorn in je hand kunnen pakken, waardoor ze je mogelijks krabben, maar wij hebben in ieder geval zoiets niet meegemaakt.

Aan de ingang krijg je ook een speelformulier mee waarbij de kinderen doorheen het bezoek een antwoord moeten vinden op de vragen die gesteld worden en zo kans maken op een pluche aap.

Het parcours duurt ongeveer 1u30 (afhankelijk van hoe lang je bij de dieren blijft staan) en bedraagt zo’n 1,3 km. Het is perfect bereikbaar voor buggy’s en rolstoelen.

Een bezoek kost 9 euro voor volwassenen en 5,50 euro voor kinderen tussen 5 en 14 jaar. Onder de 5 jaar is het gratis.

 

Gecategoriseerd in :,

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.