at 8:58 am: Gepubliceerd door .

Haal de fietsen boven!

Het Kasteel van Gaasbeek ligt middenin een uitgestrekt park van maar liefst 49 hectare met indrukwekkende dreven en kleine wandelpaden, ideaal om met de kinderen te gaan wandelen en fietsen, al zullen ze hier en daar wel wat hulp nodig hebben want de wegen in het Pajottenland zijn niet allemaal vlak.

wandelengaasbeek.jpg

Tijdens de wandeling zal je overigens kunnen genieten van enkele historische gebouwen die door het verleden met het kasteel verbonden zijn: zo is er de barokke Sint-Gertrudiskapel, het barokpaviljoen met zijn unieke plafond, de neogotische schuur, het achthoekig paviljoen of kruithuis, de classicistische triomfboog die opgetrokken werd ter ere van Napoleon en de voormalige conciërgewoning (die nu een brasserie is). Verder zijn er in het domein ook drie grote vijvers. De perfecte plek om een familiepicknick te houden.

Praktisch

Het park is van 1 april tot 31 oktober alle dagen open van 8u tot 20u en van 1 november tot 31 maart van 8u tot 17u.

kasteel,gaasbeek,vlaams-brabant,tuinHet Kasteel van Gaasbeek, een prachtig stukje cultuur

Midden in het park ligt het kasteel, een middeleeuwse burcht met een bewogen geschiedenis dat evolueerde van een strategisch bolwerk in de 13de eeuw naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. In de zeventiende eeuw liet Renaat van Renesse een Franse tuin, een barokpaviljoen en een kapel optrekken in het domein. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti, die een beroep deed op architect Charle-Albert. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie. De interieurs bevatten elementen van van neogotiek over neorenaissance tot neorococo en je kan er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten bewonderen.
 
In 1921 schonk de laatste eigenares van het kasteeldomein, markiezin Arconati Visconti, het park met het kasteel en volledige inboedel aan de Belgische Staat. Drie jaar later zette het tot museum omgevormde gebouw – zoals bij testament bepaald – zijn poorten open voor het publiek

Leuk weetje: het kasteel wordt vaak als decor gebruikt voor films, televisiereeksen en reclamespots, van het in de jaren zestig erg populaire Johan en de Alverman tot recente afleveringen van Zonde van de Zendtijd…

 Openingsuren

Het kasteel is open van 1 april tot en met 13 november 2011, elke dag behalve maandag, telkens van 10u tot 18u (laatste bezoek om 17u). Open op feestdagen!

Prijzen:

Standaard tarief: € 7
Groepstarief: € 5 p.p. (vanaf 10 personen)
-26 jaar: € 1
Gratis voor kinderen onder 7 jaar
Binnentuin: € 1 (indien geen kasteelbezoek)

Een kasteelbezoek gebeurt met audiogids en onder begeleiding van een medewerker van het museum. Je bezoekt het kasteel dus in groep. Een bezoek duurt ongeveer een uur. Audiogidsen en doeboekje voor kids zijn inbegrepen!

kasteelvangaasbeek.jpg

Zeldzame museumtuin

In het park ligt ook een Museumtuin met allerlei traditionele en zeldzame fruit- en groentensoorten, gekoppeld aan diverse ingenieuze snoeivormen, het zogenaamde leifruit. De tuin omvat ook de vroegbarokke, ommuurde ‘Franse’ tuin met zijn dubbele trap en panoramisch uitzicht op het kasteel. Omwille van het kwetsbare karakter van deze ‘levende verzameling’ is de tuin alleen toegankelijk in groep en onder leiding van een gids. Deze rondleidingen zijn gratis, maar reservering is vereist.

Familienamiddag in het kasteel

Doorheen het jaar worden er allerlei evenementen georganiseerd in en rond het kasteel. Een daarvan is de familienamiddagen in het kasteel. Dit is een interactieve rondleiding waarbij het hele gezin een bezoek brengt aan het droomkasteel van Marie, de laatste bewoonster van het Kasteel van Gaasbeek. Zij richtte dit stekje in zoals het er in de middeleeuwen uitzag en hield ervan zich te verkleden en te paraderen in dit decor. Wil jij ook graag eens ridder of prinses zijn? Tijdens het bezoek krijg je de kans om over je eigen droomburcht te fantaseren en deze droom waar te maken. Het resultaat mag je naar huis meenemen.

Praktisch

Volgende familiedagen: 1 juni, 7 september, 5 oktober en 2 november 2011, telkens van 14u tot 16u. Max. 20 deelnemers. Deelname kost € 7 voor volwassenen, € 3 tot 12 jaar.
Ook op aanvraag worden er gezinsrondleidingen georganiseerd. Reservering is vereist.

Je kan overigens ook je verjaardag op het kasteel vieren als prinses of ridder. Alle info vind je op de website.

Meer info:

Kasteel van Gaasbeek
Kasteelstraat, 40
1750 Gaasbeek (Lennik)
Tel: 02 531 01 30

De site: https://www.kasteelvangaasbeek.be

 

Gecategoriseerd in :, , ,

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

1 reactie

  • MARTIEN Herman says:

    Is er mbt een familie-uitstap van 7 personen (twee kinderen van 4 en 7 jaar inbegrepen) een rondleiding mogelijk in het kasteel in HET SPAANS ?
    Dank U voor een antwoord
    Herman MARTIEN