at 8:45 pm: Gepubliceerd door .

Toen Nathalie Slosse geconfronteerd werd met kanker vond ze geen geschikt boek om haar zoontje duidelijk te maken wat die vreselijke ziekte met een mens doet. Na haar ziekte besloot ze het boek ‘Grote boom is ziek’ te schrijven, om dit gemis op de boekenmarkt te vullen.

Levensecht verhaal
 
grote boom.jpgHet verhaal is zeer helder geformuleerd: Grote Boom is ziek en zijn vriendje Snuiter, een kleine egel, wil hem helpen. De dokter komt langs en concludeert dat Grote Boom geplaagd wordt door houtwormpjes die verdreven moeten worden. De medicijnen zullen de boom genezen, maar eerst lijkt het wel alsof de boom zieker wordt, als zijn blaadjes neerdwarrelen. Snuiter weet eigenlijk niet of Grote Boom nog wel ooit opnieuw zijn sterke vriend zal worden, maar blijft hopen.
 
De figuur van Kleine Snuiter met zijn gevoelens van wanhoop, verdriet, woede en ondertussen kinderlijk naïeve oplossingen aandragend, is zeer levensecht neergezet.

 De knappe metaforen – houtwormpjes zijn kankercellen, vallende blaadjes ofte het uitvallen van haar – dragen bij tot een sterk, ontroerend, maar ook hoopgevend prentenboek dat ondanks de goede afloop geen onrealistische verwachtingen creëert bij het jonge doelpubliek. Zelfs wanneer de kanker het wint, is dit een zeer bruikbaar boek, dat aangeeft dat iedere mens iets van zichzelf achterlaat.
 
Achterin het boek staan verschillende knutselactiviteiten die tegelijk troostmomenten kunnen zijn voor kinderen. Eigenlijk zou je willen dat dergelijke boeken niet nodig zijn, maar wanneer dat toch het geval is, vormt dit boek een welkom hulpmiddel voor (groot)ouders, leerkrachten en opvoeders.

Talismanneke
 
Na het verschijnen van het prentenboek “Grote Boom is ziek” richtte Nathalie in 2010 de vzw Talismanneke op.

Wie of wat is Talismanneke?
 
Talismanneke is een klein hulpmiddeltje dat geluk brengt. Het voelt geruststellend om te weten dat het er is, wanneer het nodig is.
Talismanneke is bescheiden en kan geen wonderen doen.
Talismanneke is speels en heeft een groot hart voor kinderen van alle leeftijden.
Talismanneke is duurzaam met het oog op het geluk van volgende generaties.
Talismanneke doet denken aan een andere ‘manneke’… bekend bij de beide taalgemeenschappen van ons land en echt Brussels.
Talismanneke is een vzw die projecten realiseert om geluksvaardigheden te versterken in goede en kwade dagen.

Wedstrijd

Momenteel loopt er, naar aanleiding van de vierde druk van Grote Boom is ziek een wedstrijd. De opdracht is heel simpel: maak een tekening over het boek (of over een boom als je het verhaal niet kent) en stuur ze naar nathalie@talismanneke.be vóór 30/06, de winnaar wordt per lot getrokken. Veel succes!

Info

Grote boom is ziek
Vanaf 5 jaar
Uitgeverij Abimo
11,95 euro

De site van Talismanneke

De site van Grote Boom is ziek

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.