at 7:46 am: Gepubliceerd door .

 

Het was een van onze plannen voor deze zomervakantie, dus toen het de eerste zondag van augustus mooi weer bleek te zijn, maakten we ’s morgens ons eten klaar, reden langs de bakker en vertrokken, gewapend met zonnecréme en een voetbal naar het Domein van Huizingen.

Beste Vlaams-Brabantse recreatiedomein

Radio 2 Vlaams-Brabant riep onlangs het provinciedomein Huizingen uit tot beste recreatiedomein. Met een score van 8,5 op 10 haalde Huizingen het van de recreatiedomeinen Halve Maan in Diest, Provinciedomein Kessel-Lo en het Bloso-domein in Hofstade.

Punten werden uitgedeeld voor orde en netheid, de ontspanningsmogelijkheden, het eten, de ontvangst en de sfeer. Wij wilden dit wel even gaan uittesten…

Het Kasteel van Huizingen

Wanneer je het provinciedomein Huizingen binnenkomt, zie je meteen het eeuwenoude kasteel voor je liggen met daarvoor de fontein. Het is een mooi en statig kasteel waar regelmatig (trouw)feesten gegeven worden. Rondom het kasteel ligt een grote vijver. Langs de Vijverdreef, liggen de ijskelders van het kasteel. In die aparte gebouwen, volledig met aarde overdekt en met de ingang naar het noorden gericht, bewaarden de vroegere kasteelheren het ijs dat ze in de winter uit de vijvers haalden.

IMG_9095.JPG

Recreatief dierenpark

Maar in het Domein van Huizingen is er ook heel wat te doen. Aan de ingang van het park staat een bord met de verschillende attracties en recreatiemogelijkheden. We kiezen voor de route met de dieren en de ligweide en gaan op weg.

IMG_9097.JPG

In 2010 werden alle dieren overgebracht naar een nieuw, modern en ruim dierenpark. Het park is opgesplitst in 3 zones, waarin telkens een andere dierencollectie zit: de kasteelcollectie met watervogels, fazanten, parkieten en damherten; de erfgoedcollectie met duiven en hoenders en de knuffelcollectie met schapen, geiten en konijntjes.

Aan de dierenverblijven staan geïllustreerde panelen, die een educatief traject vormen waarlangs gezinnen met kinderen spelenderwijs meer te weten komen over de verschillende dieren. 

Onze kinderen hebben veel belangstelling voor de grote kooien waarin de vogels zitten en lopen daarna door tot bij de geitjes, die mekkerend naar ons toekomen. Iets verder staan ook de herten, de kinderen zijn in hun nopjes.

IMG_9060.JPG

Rust en weidse landschappen

Omdat het bijna etenstijd is zoeken we een rustig plekje in het gras, onder een van de grote bomen. We spreiden ons dekentje uit en beginnen het eten uit te pakken. De kinderen zijn enthousiast, het is de eerste keer dat we gaan picknicken! We hebben alles voorzien: drank, borden, bestek en keukenpapier en kunnen beginnen. De kinderen scheppen hun bordjes vol en eten met veel zin alles op. Ondertussen genieten we van de stilte rondom ons en het weidse landschap. Vanop de berg heb je een prachtig zicht op het Pajottenland. Even later rijdt het toeristentreintje ons voorbij. Na het eten spelen de kinderen nog wat voetbal op de vlakte en maken ze elkaar bang door aan laaghangende taken te schudden en schrikwekkende geluiden te maken. De ristselende bladeren doen hen weglopen en het uitgieren van plezier.

IMG_9066.JPG

Tuinen

Vervolgens zetten we onze wandeling verder langs de twee tuinen van het Domein van Huizingen. De als monument erkende Rotstuin, gelegen tegen een heuvelrug, is uniek in zijn soort. De kinderen zijn onder de indruk van het kabbelende water en de verschillende watervalletjes die tussen de 1200 verschillende soorten bloemen en planten van de Rotstuin doorstromen. Hier en daar steken we het stroompje over en lopen tussen de paadjes door. De kinderen wijzen aan welke bloemen zij het mooist vinden en fladderen verder.

Het provinciedomein van Huizingen heeft daarnaast ook een blindentuin van 75 hectare. Dankzij de praatpalen, braillebordjes met de benaming van de prachtge bloemen en de heerlijke bloemengeuren kunnen ook mensen met een visuele beperking genieten van de plantenrijkdom in het domein.

Speeltuinen

Na genoten te hebben van zoveel bloemenpracht zien de kinderen in de verte al snel iets opduiken dat hun interesse wekt, een speeltuin! De gloednieuwe speeltuin met als thema “Over de muur” (voor kinderen van 8 tot 14 jaar) heeft onder andere een klauterveld, schommels en een reuzentoren met 3 glijbanen.

IMG_9075.JPG

Helaas merken we al snel dat deze nog iets te groot is voor onze dochter van 2,5 en beslissen we het grasveld over te steken naar de andere speeltuin. Hier is het thema “Het betoverde boomvolk” en deze is geschikt voor kinderen tot 8 jaar. Je hebt er een evenwichtsparcours, schommels, allerlei klimrekjes en verschillende glijbanen in allerlei grootten. De kinderen zijn er makkelijk een uur zoet. Zeker omdat ernaast ook dansende fonteinen zijn waar ze kunnen omheen springen. Voor de ouders zijn er banken voorzien rondom de speeltuin en erachter liggen de toiletten. Je kan er iets nuttigen op het terras, waar ze ook ijsjes verkopen. Daarnaast staat er nog een draaimolen en trampolines.

IMG_9076.JPG

Roeivijver

Omdat de kinderen wat moe beginnen worden, besluiten we nog een laatste attractie te doen. We laten hen kiezen tussen het toeristentreintje en bootje varen op de roeivijver. Omdat het treintje net klaarstaat om te vertrekken willen ze daarheen, maar jammer genoeg is er geen plaats meer. We lopen dus terug naar de roeivijver en kiezen daar een bootje. Gedurende een halfuur mogen we varen tussen de zwanen en eenden die op de vijver zitten. We maken een tochtje onder de brug door, rond het eiland en onder de laaghangende bomen door. De kinderen kijken hun ogen uit en genieten ervan. 

IMG_9093.JPG

Daarna is het echt tijd om naar huis te vertrekken! Het is een mooie en lange dag geweest, maar iedereen is het erover eens: dit is voor herhaling vatbaar!

En verder?

We hebben niet de tijd gehad om alle recreatiemogelijkheden uit te proberen, maar je kan in het Domein van Huizingen ook nog zwemmen in het verwarmd openluchtzwembad, rijden met de minicars voor de kleinsten, een mini-golf doen, hengelen of wandelen in het bos. Daarnaast is er nog een sportaanbod met een atletiekpiste, tennisterreinen, voetbalvelden, een fit-o-meter en een parcours voor oriëntatielopen.

IMG_9096.JPG

Praktische info

Provinciedomein Huizingen
Torleylaan 100
1654 Beersel
Tel: 02/383.00.20 

Het domein is alle dagen open van april tot september van 9 tot 20 uur en van oktober tot maart van 9 uur tot zonsondergang.

De attracties zijn open van 1 april tot 30 september van ma-vr van 11-18 uur, op za-zo van 11-19 uur.

Het zwembad is open van 1 mei tot 15 september van 11-18 uur. De kassa van het zwembad sluit om 17 uur!

Het is aangeraden om bij slechte weersomstandigheden contact op te nemen met het provinciedomein. Het zwembad en de attracties kunnen vanwege het slechte weer gesloten blijven.

Inkom: kinderen tot 3 jaar gratis, tot 12 jaar: 1,50 euro, volwassenen: 2,50 euro

Prijzen van de attracties: roeiboten (30 min.): 3 euro, minigolf: 2 euro, treinrit: 1,20 euro en minicars (per jeton): 1 euro

Prijzen zwembad: kinderen tot 3 jaar: gratis, jongeren tot 12 jaar: 2 euro,  volwassenen Vlaams-Brabant: 2 euro en volwassenen niet Vlaams-Brabant: 7 euro

De site

 

Gecategoriseerd in :, , ,

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.