at 10:13 pm: Gepubliceerd door .

We wilden eigenlijk vorige zomer de Betovering al eens ontdekken, maar dat was er uiteindelijk niet van gekomen. Op een van de –wellicht- laatste mooie zondagen van het jaar, was het dus het ideale moment om dit avonturenspel in middeleeuwse sfeer uit te testen. We trokken onze stoute vuile schoenen aan en gingen op weg naar Neder-over-Heembeek om ons te laten betoveren…

brussel,neder-over-heembeek,betovering,middeleeuwen,zoektocht

Het concept

Wat is de Betovering eigenlijk? In Neder-over-Heembeek, in Brussel, ligt (naast het Militair Hospitaal) een 22 ha groot groen natuurgebied, waar je je op het platteland waant, eerder dan in de stad. Hier bevindt zich Sortilège/Betovering, een groot avonturenspel in een fabelachtige middeleeuwse sfeer, waar pret, pienterheid en team spirit de hoofdrol spelen. Drie uur lang wordt je ondergedompeld in het verhaal: je wordt de Barbaar, de Goblinstrijder, de Fee, de Prinses… en daagt andere fabelachtige personages uit die je kruist tijdens je zoektocht naar de oplossingen van de raadsels. Met behulp van een kaart, los je de raadsels op en overwin je tal van hindernissen om te slagen.

Avontuur in de bomen

Voor de durvers is er ook een parcours in de bomen, op een hoogte van 3 à 4 meter met onder andere een death ride, apenbrug, reuzenpas… Dit avontuur duurt eveneens 3 uur, waarvan 1 uur tussen de bomen.

brussel,neder-over-heembeek,betovering,middeleeuwen,zoektocht

Het verloop

Geef onze kinderen een schatkaart in hun handen en ze zijn de koning te rijk. En in dit geval mag je dat ook bijna letterlijk nemen. Aan het begin van de zoektocht mag je namelijk een personage uitkiezen dat je tijdens de 3 uur durende wandeling moet uitbeelden. Papa koos voor de Barbaar, die bij het ontmoeten van een fabelachtige figuur telkens moet roepen: Wij zijn niet bang!, Lucas (6) werd ridder voor één dag en moest galoperend onze groepsnaam (de kleine magiërs) roepen naar tegenstanders, Yelina (4) was uiteraard een prinses, die aan het einde van elke zin “waauw” moest zeggen en mama ging voor de fee, een onhandig en verlegen wezen, dat mij ontegensprekelijk op het lijf geschreven stond…

brussel,neder-over-heembeek,betovering,middeleeuwen,zoektocht

Voor je van start gaat en aan de zoektocht begint krijg je eerst nog een (redelijk lange) introductie van twee middeleeuwse personages die uitleggen wat de bedoeling is van het spel, in middeleeuwse taal. Zo krijgt iedere groep (kan ook gewoon een gezin zijn) een kaart van het gebied en een opdrachtenblad (en liefst ook een pen om de antwoorden te noteren). Verder bestaat je uitrusting uit 2 geldbeugels: een volle met magische bonen en een lege die je met deze bonen mag beginnen vullen van zodra je opdrachten tot een goed einde brengt, een plaats ontdekt, tegenstanders verslaat bij het vlaggenspel en die je op het einde van de rit nodig hebt om alle ingrediënten te kopen voor de toverdrank; een zakje met accessoires die je doorheen het spel nodig hebt (blinddoeken, houtblokjes,mimekaartjes…) en een vlag of een wasknijper. Diegenen met een vlag, moeten deze trachten te beschermen. Diegenen met een wasknijper, moeten de vlag van een tegenstander proberen te bemachtigen. Heb je dus een wasknijper en kom je op je weg iemand met een vlag tegen, dan haast je je om die wasknijper op de vlaggendrager zijn kleren te steken en vervolgens speel je schaar-steen-papier tot een van beide 2 keer gewonnen heeft. Wint diegene met de vlag, dan mag hij ze behouden, wint diegene met de wasknijper, krijgt hij de vlag en ruilt deze in voor de wasknijper.

En toen konden we op pad!

De zoektocht

Het is werkelijk ten zeerste aangeraden om aangepaste kledij en schoeisel te dragen wanneer je een zoektocht van de Betovering gaat doen. Om onze eerste plaats te bereiken, moesten we namelijk meteen door een zeer modderige weg, maar met uitschuivers en plakkerige laarzen bereikten we De Scheve Toren en konden we onze opdracht tot een goed einde brengen. Vervolgens verliep onze weg langs een klauterparcours, een dwergendoolhof, een uitzichtplatform waarvoor je eerst een paar meter steil omhoog moest klimmen, een riddersteekspel, een hoogteparcours (waarbij je de grond niet mocht raken), een heksenhuisje en een blinddoekspel. 

brussel,neder-over-heembeek,betovering,middeleeuwen,zoektocht

We doorkruisten Duizelingenland, trokken door De Hoge Landen, passeerden langs De Betoverende Vlakte, gingen langs de Vervloekte Bronnen om uiteindelijk langs De Grote Doorgang onze eindbestemming, de Kooi te bereiken. Slechts één keer volgden we de verkeerde weg, maar al snel konden we op onze stappen terugkeren en de juiste weg inslaan. Na ongeveer 3 uur hadden we al onze opdrachten correct uitgevoerd en alle raadsels opgelost!

En toen volgde nog een mystieke bijeenkomst met alle groepen, waarbij een lid van elke groep een ingrediënt mocht toevoegen aan de toverdrank en waarna de namiddag afgesloten werd met het overhandigen van de Adelbrief (een soort van diploma) aan alle deelnemers. Tegen die tijd was het uur van de trollen aangebroken en hoog tijd om het park te verlaten!

Kortom

En plots waren we meer dan 3 uur verder, de tijd is voorbijgevlogen, de opdrachten waren origineel, de aanpak ludiek, de locatie uniek en het weer ideaal. Een absoluut perfect mengsel dat ons een fabelachtige namiddag bezorgde. En toen we de poorten van de Betovering achter ons sloten en teruggingen naar onze wagen, klonk nog slechts één vraag uit de mond van onze kabouters: “Komen we morgen terug?”. En dat was voor ons voldoende…

Halloween

Heks, Ridder, Gobelin, …vieren samen met de inwoners van het Koninkrijk van het Bosdal gedurende de drie laatste dagen van het seizoen Halloween. Ter gelegenheid van Halloween is er een speciaal verhaal voorzien. 

Tijdens deze sombere herfstdagen moet de eeuwenoude spreuk van de Geest van het Woud opgespoord worden. Duistere dwalende zielen in het Koninkrijk hebben de toverformule gestolen. Enkel dankzij haar magische kracht kunnen volgend jaar opnieuw de poorten van de Betovering openen en de magie worden losgelaten. 

Beleef het Halloweenspektakel nog op 29, 30 en 31 oktober van 11u tot 17u (laatste vertrek om 14u). Geniet van de speciale actie en betaal slechts de helft van de prijs als je verkleed gaat (minstens 4 kledingstukken).

Praktische info

De Betovering
Tasserweg, 420 
1120 Brussel 
Tel. 0032/(2)332.04.28

De site

Tarieven: gratis voor kinderen jonger dan 4 jaar

– Avontuur van de Betovering :10€/persoon

– Avontuur in de Bomen : 17€/persoon

Boek online minimum 5 werkdagen vóór uw komst en geniet 1 € korting per persoon.

Er kunnen ook verjaardagen gevierd worden.

Gecategoriseerd in :, , , ,

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.