at 10:37 am: Gepubliceerd door .

Eindelijk vakantie! Niks leukers dan erop uit trekken met het hele gezin. Tot je bengels beginnen ruziemaken. Eén van je oogappels zijn paspoort is vergeten. De knuffel van je kleintje plots spoorloos blijkt. Een deel van je bagage onvindbaar is. Begin je lichtjes te stressen? Niet nodig! Met deze tien tips van Novotel geniet je gegarandeerd van een stressvrije en heerlijke familievakantie.
 
1. Plan activiteiten op voorhand

Met stip de meest gestelde vraag aan mama of papa: ‘Wat gaan we vandaag doen?’ Kinderen hebben nu eenmaal nood aan entertainment. Om te voorkomen dat je voor het ontbijt al een zenuwcrisis hebt, plan je best op voorhand enkele activiteiten. Voor sommige attracties kan je thuis vanuit je luie zetel al tickets boeken, handig om lange wachtrijen te omzeilen. Prop je dag niet té vol, en laat genoeg ruimte voor eetgelegenheden, plaspauzes en dutjes.
 
2. Bepaal je budget

Maak op voorhand een budgetplan waar je je goed bij voelt. Hou rekening met de aankoop van souvenirs, activiteiten en onvoorziene kosten (bijvoorbeeld voor de dokter of apotheker). Wees niet té zuinig. Het blijft tenslotte vakantie, dus bouw gerust een ‘verrassingsmarge’ in. Wie weet heb je geluk en komt er nét een plekje vrij in dat sterrenrestaurant waar je zo graag wou gaan eten, of kan je het allerlaatste ticket voor de voetbalmatch van het jaar op de kop tikken.
 
3. Gerust op weg met het vliegtuig

Reis je met het vliegtuig, dan is het geen overbodige luxe om op voorhand je zitplaatsen te reserveren. Zo kan je een plekje vooraan kiezen, waar je meer plek hebt voor kinderen, dicht bij het sanitair en de in- en uitgang.

Reis je met een baby, check dan voor je vertrekt bij de maatschappij waar je mee reist wat je (gratis) mee aan boord mag nemen voor je uk. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen of onvoorzien kosten te staan. 

Neem altijd iets te eten mee. Zeker baby’s geef je best wat flessenvoeding tijdens het opstijgen en landen.
 
4. Trippen met tieners

Kinderen krijgen maar wat graag een stukje verantwoordelijkheid. Laat ze de reisplanning mee bepalen om de familievakantie leuker te maken voor iedereen. Geef ze de keuze uit een lijst van hotels, bestemmingen en activiteiten of laat hen de kaart lezen om de weg mee te vinden.
 
5. Het perfecte hotel 

Verblijf in een veilig en centraal gebied dat dicht bij de lokale attracties, restaurants, het strand, het park is – bij voorkeur allemaal binnen wandelafstand. Dit bespaart tijd, geld en verveling.

Check of er een zwembad of speeltuin is – kinderen zijn dol op beide opties. Pluspunt: heeft het zwembad een glijbaan?

Vraag naar familie aanbiedingen, verminderde tarieven, gratis maaltijden voor kinderen en een upgrade bij het inchecken – een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kan je krijgen.

Veel hotels bieden hun beste deals als je langer dan 1 nacht blijft. Op zondag heb je vaak een lager tarief.
 
6. Gratis genieten

Denk eraan dat niet alles een hoop centen hoeft te kosten. Een park in het buitenland is vaak ook een attractie, omdat er andere bomen, bloemen en standbeelden staan. En misschien is er wel net een kermis, een openluchtconcert of een rommelmarkt in het dorp waar je verblijft? Veel musea hebben ook wekelijks of maandelijks een gratis dag of avond, of hebben een gedeelte dat permanent vrij toegankelijk is voor het publiek. 
 
7. Lesje geschiedenis

Kinderen horen graag verhalen terwijl je een site bezoekt. Doe wat zoekwerk over de plekken die je bezoekt. Als je je kinderen kan vertellen dat er vroeger dinosaurussen woonden, wordt een bezoek aan een grot heel wat spannender voor hen!
 
8. Eerste Hulp Bij Alles

Als ouder voel je je soms een muilezel, zéker als je dagtript. Gouden tip: maak gewoon een slimme Eerste Hulp Bij Alles-tas, met een paar onmisbare basics. Aspirine en pleisters voor de kleine pijntjes, houdbare snacks voor de plotse honger, spelletjes en kleurboeken tegen de verveling. Pak het slim en efficiënt aan en je hebt nog plaats voor je gloednieuwe, hippe zonnebril én een goed boek.
 
9. IJsjes maken kinderen blij

Altijd.
 
10. Say ‘cheese’!

Klik er op los, en geef het fototoestel ook eens aan je kinderen. Zij zien vaak heel andere dingen, wat verrassende, creatieve, ontroerende of grappige plaatjes oplevert.

Heb je onze ervaringen met Novotel Brugge en Brussel al gelezen?

Gecategoriseerd in :,

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.