at 9:53 pm: Gepubliceerd door .

Binnenkort staan de sint en de kerstman weer voor de deur. Elk jaar opnieuw is het voor ouders een hele uitdaging om het “juiste” speelgoed voor hun kroost uit te kiezen. Daarom geef ik jullie graag een overzicht van het Speelgoed van het Jaar, dat gisteren bekend gemaakt werd en waarbij KidsWelkom in de jury zat. Er is voor elk wat wils, van stimulerende activiteiten voor de allerkleinsten, over gezelschapsspelletjes tot hightechproducten. En zelfs buitenspeelgoed!

Awards

Gisteren, woensdag 14 oktober, werden de awards voor het Speelgoed van het Jaar voor de zestiende keer uitgereikt. De verkiezing is een initiatief van de Belgische Speelgoedfederatie en wordt toegekend volgens een principe van totale, niet-commerciële transparantie. De bedoeling is de fabrikanten, invoerders of agenten te belonen voor hun dynamische aanpak bij het zoeken naar en voorstellen van originele en creatieve spellen en speelgoedartikelen.
 
In juni kwam een jury bijeen, samengesteld uit kleinhandelaars en kopers van spel en speelgoed enerzijds  en journalisten anderzijds, waar ondergetekende deel van uitmaakte. Samen beoordeelden we 57 speelgoedartikelen, verdeeld over twaalf categorieën.

Dit is het palmares:

40138-3.png

 

– Stimulerende activiteiten: Musical Duck Race – Yookidoo (Yaldone)

Druk op het blaadje om de fontein te starten. De kom vult zich en een waterstroom neemt de kwakende eendjes mee.Het water sproeit uit
de fontein en duwt het eendje uit het water. De badeendjes zijn uitwisselbaar en hebben elk hun eigen waterspel.

 

SG-019NL-DrieKleineBiggetjes-(pack+product+booklet+storybook.jpg– Eerste leeftijd speelgoed: Drie Kleine Biggetjes – Smart

Kan jij de biggetjes hun huis helpen bouwen, zodat ze buiten kunnen gaan spelen?
Maar kijk uit! Zorg ervoor dat ze veilig in hun huisjes zitten, wanneer de wolf in de buurt is.

Dit puzzelspel is ideaal voor de handjes van jonge kinderen, met 3 grote, stevige puzzelstukken die gemakkelijk vast te houden zijn. Ontdek hoe de biggetjes in hun huis passen en door het raam naar buiten kijken.

Dit spel bevat ook een plaatjesboek met het verhaal én een boekje met 48 opdrachten. Er zijn 2 verschillende soorten opdrachten: 24  dag-opdrachten zonder de wolf en 24 nacht-opdrachten met de wolf.

 

1723 House_Left_UK.jpg– Meisjesspeelgoed: Flipsies – Sandy & Droomhuis/Luxejacht – Vtech 

Sandy droomt ervan om dolfijnenverzorgster te zijn! Transformeer haar droomhuis naar een luxejacht en laat haar dromen uitkomen. Druk op de magische ketting om grappige zinnetjes te horen. Plaats Sandy op één van de 8 Magic Points en luister naar de vrolijke reacties. Laat Sandy met een ander Flipsie vriendinnetje praten door ze op de stoelen van de eettafel te plaatsen. Sandy en haar vriendinnen reageren op alle Flipsies speelsets en accessoire

 

Walk to left_0429.jpg

– Poppen: Little Love – Lisa leert lopen – Vtech 

Leer samen met Lisa tellen, lichaamsdelen herkennen en etenswaren ontdekken én speel leuke spelletjes. Wanneer je haar aanmoedigt, zal Lisa kruipen, lopen, dansen en zingen. Lisa kan helemaal zelf zitten en opstaan! Geef Lisa het flesje of plaats de fopspeen in haar mond en luister naar grappige geluiden en zinnetjes. Speel de rol van mama door middel van het interactieve en lieve rollenspel. Wanneer Lisa kan lopen, kun je op de reset-toets drukken om weer opnieuw te beginnen

 

 

Ref 2633 POPSINE - PRINCESSES NL Packshot HD.jpg– Artistieke & creatieve activiteiten: Popsine – Sentosphère (Asmodee)

Popsine is een volledig gamma van koffertjes voor het maken van volle of holle, porseleinachtige gietstukken dankzij een volledig nieuw materiaal: Popsine. Dit natuurlijke materiaal kun je zo vaak als je wilt smelten en hersmelten in de microgolfoven. Het is dus tegelijk goedkoop en ecologisch. Het smelt bij lage temperatuur (tussen 56 en 60°C), vergt geen enkele toevoeging van water en de verschillende kleuren kunnen worden gemengd om oneindig veel schakeringen op te leveren.

concept.png

– Gezelschapsspellen voor het hele gezin: Concept – Asmodee 

Bij Concept is het de bedoeling dat je in ploegen woorden probeert te raden door pionnen te plaatsen op verschillende icoontjes op het spelbord.

 

 

 

Schatten Jacht.jpg– Gezelschapsspellen voor kinderen: Schattenjacht – Asmodee

Waar zit de schat? Zoek met behulp van de Detector naar de eerste sleutel die je nodig hebt om de code te ontcijferen. de Detector leidt je er naartoe. Van zodra je dichterbij komt zal hij aanduiden of je warm of koud bent! Heb je gevonden waar de tegenstander de sleutel verstopt heeft? Goed zo! Plug hem in de Detector en ga op zoek naar de volgende. Eens beide sleutels gevonden leidt de Detector je naar de schat. Bemachtig de diamant uit het kistje en maak deze vast op de Detector. Heb je de beste tijd? Dan heb je gewonnen!

DET_1.jpg– Wetenschappelijk & educatief speelgoed: Science X – Smartscope – Ravensburger

Duik in de microscopische wereld! Met de Science X Smartscope van Ravensburger kunnen kinderen heel makkelijk voorwerpen uit de natuur en het dagelijks leven onder de loep nemen. De Smartscope kan met iedere willekeurige smartphone of tablet gebruikt worden. En hij is zo stevig, dat hij ook gewoon in de vrije natuur gebruikt kan worden.

7817-00.jpg

– Jongensspeelgoed: Hovertech – Giochi Preziosi

Probeer je doel te raken door ze van de drone te schieten!

 

TR80511 Focus Drone (4).jpg– Hightech producten: Focus Drone – Air Raiders (Spectron)

Verken je buurt vanuit de lucht en maak er de leukste foto’s en filmpjes van met deze Focus Air Raiders!

 

 

P15-playing-MF2.jpg

– Constructiespeelgoed: Magformers 30 – Magformers (Verboven)

Vertrek vanuit een 2D legvorm en maak een 3D-bouwsel met deze magnetische bouwvormen.

 

 

170700 Front 2_NEW.jpg

– Buitenspeelgoed: Kidizoom Action Cam – Vtech                 

Bevestig de Kidizoom Action Cam aanje fiets of skateboard of neem hem mee onderwater: deze superstoere actiecamera is klaar voor al jouw vetste stunts en avonturen. Maak filmpjes en foto’s en bewerk ze met grappige effecten, stempels en kaders. Klaar met stunten? Speel dan een van de drie supercoole
spellen!

 

 

Consumentenprijs

Ook dit jaar kan de consument zijn favoriete speelgoed kiezen uit de twaalf laureaten. Nieuw is dat niet langer de bezoekers van het Speelgoedmuseum in Mechelen dit kunnen doen, maar iedereen die online stemt via: http://www.hetspeelgoedvanhetjaar.be/2015/nl/consumentlabels-stem

Via een korte video van elk van de verkozene voorwerpen, zullen meisjes,  jongens en hun ouders  het speelgoed dat zij verkiezen, kunnen aanduiden.  Eén winnaar per klasse zal het verkozen speelgoed winnen.  De uitslag van de verkiezing van de consumentenprijs zal eind oktober bekend gemaakt worden.

Als consument kan in de winkel de winnaars trouwens herkennen aan de zelfklever op de verpakking.

De bekroonde speelgoedartikelen zullen gedurende een jaar, tot aan de volgende verkiezing, in het Speelgoedmuseum van Mechelen tentoongesteld worden.

Alle info vind je op http://www.hetspeelgoedvanhetjaar.be

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.