at 7:59 am: Gepubliceerd door .

Binnenkort is het weer kerst en niets zo leuk om dan met de kinderen in de weer te zijn om allerlei lekkers op tafel te toveren of om  kerstdecoraties te knutselen. Hierbij alvast enkele ideetjes…

appelkoekjes.jpgAppelkoekjes

Met Kerstmis smaakt alles beter, vooral de koekjes! En dit eindejaar maak je ze gewoon zelf, met bijvoorbeeld Marlene appels, recht uit Italië. Want wat is er nou mooier en lekkerder dan een eigenhandig huisgemaakt cadeau? Marlene wil inspireren en komt met het perfecte idee: overheerlijke zanddeegkoekjes bedekt met chocolade over een romig hart van appel. Voor deze lekkernij kan je werken met de Red Delicious variëteit, net zo rood als kerst zelf!

Het recept

Ingrediënten voor de vulling:

1 kg vruchtvlees van Red Delicious Marlene appels
400 gram geraffineerde suiker
20 gram citroensap
20 gram vruchtenpectine

Voor het zanddeeg:

500 gram bloem
250 gram poedersuiker
250 gram zachte boter
200 gram hele eieren
2 gram zout

Bereiding:

Voor de vulling:

Snijd het vruchtvlees van de Red Delicious Marlene appels in kleine blokjes en doe ze in een grote schaal.

Strooi de suiker er overheen en besprenkel ze met het citroensap.

Bedek de schaal met plasticfolie en zet hem ten minste twee uur in de koelkast.

Eenmaal gemarineerd giet je het vruchtvlees in een grote koekenpan, voeg je de pectine toe en breng je het op een hoge vlam aan de kook. Voor een perfecte dikte moet je het vruchtvlees opwarmen tot een temperatuur van 103/104 °C. Haal het dan van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor het zanddeeg:

Klop de zachte boter met de poedersuiker in een keukenmachine op tot een zachte crème. Voeg het zout, geleidelijk de eieren, en tot slot de bloem toe.

Als het mengsel zijdezacht is, doe je het in een spuitzak en maak je schijfjes in de gewenste vorm en grootte.

Plaats in het midden van de schijfjes een kleine hoeveelheid van de eerder bereide Red Delicious Marlene appelconfituur en dek dit af met een tweede laagje zanddeeg. Met siliconenvormen voor koekjes zal dit werk   gemakkelijker en het resultaat perfect zijn.

Laat de koekjes ten minste een half uur in de koelkast staan.  Bak ze ongeveer 10 tot 12 minuten lang in een op 180 °C voorverwarmde oven.  Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.  Je kunt de koekjes versieren door pure   chocolade au bain marie te smelten en de koekjes er tot de helft in te dopen.  

Leg ze op ovenpapier en laat ze ongeveer een uur lang op een droge plaats drogen. Ziezo! Je verrukkelijke kerstcadeautjes zijn klaar!

naam.jpg

 

En daar stopt het niet bij. Marlene heeft echt aan alles gedacht. Ook aan een tekort aan versieringen voor je boom! Boor daarom met een rietje een gaatje in de koekjes voor je ze in de oven stopt. Nadat ze zijn afgekoeld haal je er een rood lint doorheen om je appelkoekjes om te toveren in originele kerstboomhangers.

Nog op zoek naar originele naamkaartjes? Hang aan de steel van een appel de naam van je gasten, heerlijk origineel en lekker als dessert!

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.