at 8:22 am: Gepubliceerd door .

Mechelen zou geen kindvriendelijke stad zijn als ze niet minstens één stadszoektocht had voor kinderen. Wel, Mechelen is wel degelijk een (kind)vriendelijke stad en daarom heeft het maar liefst twee zoektochten. Wij kozen voor de zoektocht “Van arend tot zwaluw” omdat deze meer door het centrum gaat. De zoektocht “Met natte voeten” gaat voor een groot deel langs de Dijle, maar de harde wind en de vele regen tijdens ons verblijf weerhielden ons ervan ook deze tocht af te werken.

Grote Markt

Onze zoektocht begon op de Grote Markt in Mechelen en via het superleuke zoekboekje kregen we meteen een pak achtergrondinformatie over de stad waarin Margareta van Oostenrijk, nicht van Keizer Karel, een vaak terugkerende figuur is. Wat we allemaal vernamen ga ik hier niet uit de doeken doen, want dan is er voor de toekomstige bezoekers niets meer aan, maar we stipten wel al de tweede zondag van september aan in ons agenda, want dan breken de klokken boven de Grote Markt open en maak je kans op een echte bronzen klok.

mechelen,zoektocht,grote markt,sint-romboutskathedraal,sint-romboutstoren

Doorheen de zoektocht zijn er zogenaamde spelprikkels waar de kinderen zich even kunnen uitleven. De boog moet namelijk niet de hele tijd gespannen staan. Zo namen we even de tijd om een van de houten poppen aan het figurentheater De Maan een dab te laten doen, wat tegenwoordig heel erg in is bij de jeugd!

 

De zoektocht gaat ook langs en door de Sint-Romboutskathedraal. Daar waren de kinderen toch wel even onder de indruk van, met de immense glas-in-loodramen. Bij het zoekboekje hoort overigens ook nog een plan met vraagjes: zo moesten de kinderen in het glas-in-loodraam op zoek gaan naar figuur of berekenen hoe hoog de kathedraal is als je weet dat zo’n raam 18m hoog is. Ook de Sint-Romboutstoren maakt deel uit van de zoektocht, maar die bezochten we later op de dag en bespreken we in een andere blogpost.

 

Maneblussers

Dat de Mechelaars de bijnaam Maneblussers hebben, wist je ongetwijfeld al. Maar wist je ook waar die bijnaam vandaan komt? Nee? Ook dat kom je te weten tijdens de zoektocht! Net als wie of wat het Opsinjoorke is. De kinderen vonden het alvast fantastisch om op hem te klimmen en te klauteren.

mechelen,zoektocht,grote markt,sint-romboutskathedraal,sint-romboutstoren

Doorheen Mechelen kom je ook nog langs het huis waar de grootvader van Ludwig van Beethoven met zijn koor oefende en het aartsbisschoppelijk paleis, dat momenteel gerenoveerd wordt.

Begijntjes

Tegen middagtijd waren we aan het Klein Begijnhof aanbeland en namen we in deze tuin van rust even de tijd om onze zelfgesmeerde boterhammetjes op te eten. Van daar ging onze tocht verder naar het kinderdoolhof aan de Sint-Katelijnekerk waar ze zich even warm konden lopen: de kinderen mochten niet kijken, waarna wij op een bepaalde plek in het doolhof gingen staan en zij vervolgens zo snel mogelijk de weg naar ons moesten terugvinden. Geweldig vonden ze dat! 

mechelen,zoektocht,grote markt,sint-romboutskathedraal,sint-romboutstoren

Via het standbeeld van Neptunus, en een bezoekje aan de kerk aan de Keizerstraat (die niet op het plan stond), kwamen we bij het Gerechtshof waar Margareta van Oostenrijk (ja, diezelfde van hierboven) ooit woonde. Volgens de zoektocht moesten we het binnenhof oplopen, maar dat was helaas niet mogelijk (omwille van het dreigingsniveau?).

De laatste aanwijzing bracht ons terug naar de Grote Markt met zijn Belfort. Wist je dat dit vroeger een gevangenis was? Wij nu wel, dankzij deze supertoffe speurtocht door de stad. We hebben er uiteindelijk 3u over gedaan, maar hebben dan ook onze tijd genomen. Een ding is in ieder geval zeker: als je op een ludieke manier Mechelen wil leren kennen, is zo’n zoektocht met de kinderen een topidee!

Extra leuk: heel wat winkels (zo’n zeventig tal) hebben in hun etalage een kat of konijn staan om aandacht te vragen voor het talent van mensen met een beperking, ga ernaar op zoek! 

 Meer info over de twee interactieve wandelingen door Mechelen vind je hier!

Gecategoriseerd in :, , ,

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.