at 6:38 am: Gepubliceerd door .

12 oktober 2012 is het Wereldeierdag, een dag waarop de gezondheidstroeven en de veelzijdigheid van het ei worden gepromoot in de hele wereld. Op die dag wordt nog eens benadrukt wat iedereen eigenlijk al lang weet: het ei is een uitstekende en goedkope bron van hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen en kan bijdragen tot een evenwichtige voeding in heel de wereld.

Het ei, boordevol voedingsstoffen

We krijgen regelmatig te horen hoe belangrijk het is om gezond te eten. We denken daarbij snel aan meer groenten en fruit eten, volkorenproducten kiezen en vaker vis op het menu zetten. Maar het is bewezen: ook een ei past in een gezonde voeding.

Een ei brengt veel essentiële voedingsstoffen tegelijkertijd aan: hoogwaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren, mineralen en vitaminen. Een ei lijkt wel een groot voedingssupplement, verpakt in een 100% natuurlijk omhulsel. Her en der duikt het motto op “één eitje per dag is ok”.

Combineer eieren met voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, en volkorenproducten en verknoei het gunstige nutritionele profiel van een ei niet door te veel zout en vet te gebruiken bij de bereiding.

Eitjes, Formidabel fastfood

Gekookt, gebakken of geroerd: een ei is sneller, natuurlijker én goedkoper dan welk snelvoer dan ook. Eitjes zijn gewoon Formidabel Fastfood. Bovendien hoef je geen volleerde keukenpiet te zijn om er iets lekkers van te bakken. Ook al heb je weinig culinaire ambities, er bestaan tal van kleine, simpele en snelle eireceptjes waarmee je jezelf en je huisgenoten versteld kan laten staan. Maar ook het omgekeerde geldt, met een heel klein beetje creativiteit kan je van een ei iets superlekker toveren. 

Wil je nog meer weten over eieren, surf dan naar: www.ei.be. Je vindt er een kEInEIge Ei-site voor de allerjongsten, boordevol informatie. Je leert er onder andere waarom bruine kippen bruine eieren leggen, je kan er spelletjes spelen, vreatief zijn met eieren of een leuk receptje uitproberen. Wij zetten er eentje in de kijker:

Leuke eierfiguurtjes

 

Een hardgekookt ei kan een konijn, een kat, een paddestoel, een muis, een haan, een kinderwagen, een leuk mannetje enz. worden. 

We vertrekken van hardgekookte eieren die we zorgvuldig gepeld hebben, zodat ze nergens beschadigd zijn.

eierfiguurtjes.jpg

Voor de aankleding van de figuurtjes kunnen we de volgende ingrediënten gebruiken (verder zijn cocktailprikkers of tandenstokers handige hulpjes): 

• bieslook: voor snorren, voor de staart van de muis;

• blaadjes peterselie, venkel, tuinkers en prei: voor pluimen; 

• kleine stukjes wortel: voor de oren van de muis, voor de wielen van de kruiwagen, voor de bek en de kam van de haan; 

• een halve tomaat: voor het kapje van de paddestoel; lompviseieren: voor de ogen, voor de vacht van de kat; 

• radijsjes: voor voeten en voor het hoofd van de baby; heel fijne paprikareepjes die je in water met blokjes ijs dompelt: de reepjes rollen zich dan op tot mooie spiralen (voor het haar van het konijn en de baby); stukjes komkommer en courgette. 

En verder wat je eigen inspiratie je ingeeft!

 

 

 

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.