at 9:56 am: Gepubliceerd door .

Trusty, dat is een uil die waakt over de informatie voor kinderen en jongeren. Als je Trusty ziet op een website, of folder of bij een organisatie, dan weet je dat die betrouwbare info maakt op kindermaat of jongerenmaat.

TRUSTY_website_06_03.jpg

Veilig en betrouwbaar

Hoe vaak krijgen kinderen en jongeren informatie onder ogen die eigenlijk niet geschikt is voor hun leeftijd? Veel te vaak, jammer genoeg! En daarom riep de vzw De Ambassade Trusty in het leven. Een folder, website of dienst waar Trusty op staat, is op maat van jongeren gemaakt. Organisaties die Trusty op hun folders en websites zetten, beloven informatie te verspreiden zonder fouten. De informatie kan je gemakkelijk begrijpen en ziet er leuk uit. Het is informatie waar jongeren iets mee kunnen doen. In één oogopslag weten ze dat ze op een betrouwbare site surfen. Ook tv-programma’s voor kinderen mogen met het label uitpakken.

Wat als je Trusty niet ziet?

Let dan op deze drie punten:

Betrouwbaarheid: klopt het wat hier staat? Lees een stukje in de folder of op de website. Zijn het feiten of meningen? Een feit is echt gebeurd en je kan nakijken of dat klopt. Een mening vertelt wat iemand over een bepaald onderwerp vindt.

Kijk na of er een datum op de folder of website staat. Als die datum al lang geleden is, is de informatie misschien niet meer correct.

Kijk na wie de website of folder heeft gemaakt. Zoek naar een knop of button, pagina of tabblad met informatie over de makers. Bijvoorbeeld ‘Contact’ of ‘Over ons’ of ‘Over deze website’.

Is het duidelijk wat de bedoeling van de folder of website is? Als de website of folder je iets probeert te verkopen, is de informatie wellicht ook minder betrouwbaar.

Het is niet nodig om eerst allerlei informatie van jezelf te geven, voor je iets op een website kunt doen.

Aantrekkelijkheid: ziet het er goed uit? Is de site gemaakt voor kinderen van jouw leeftijd? Ziet het er leuk en aantrekkelijk uit? Zijn de beelden (foto’s en filmpjes) passend bij jouw leeftijd? Zijn de teksten goed leesbaar voor jou?

Gebruiksvriendelijkheid: Vind je wat je zoekt? Je begrijpt op een website waar je moet klikken en dan gebeurt er wat je verwacht. Het is dus duidelijk voor jou hoe de site werkt.

Praktische info

Meer info vind je op de site.

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.