at 10:35 pm: Gepubliceerd door .

Aan de vooravond van een nieuw schooljaar werd ik als mamablogger uitgenodigd door Libelle om het over hun lunchboxenquête te hebben, die ze eerder dit jaar hielden bij 800 ouders en 200 leerkrachten in de lagere school. Daaruit kwamen een aantal verrassende, maar ook een aantal verwachte antwoorden naar boven. Tijd om het hier samen eens over te hebben en onze eigen ervaringen te vergelijken met die van andere mama’s. Een bloemlezing…

libelle,lunchbox,eten

Conclusie 1: Kinderen krijgen stress van de lunchpauze

Eerlijk gezegd had ik niet echt een idee van hoe mijn kinderen tegenover die lunchpauze stonden. Ik weet wel dat ze niet graag warm eten, wegens niet lekker, dat de warme maaltijders en boterhameters apart eten en dat ze moeten stil zijn tijdens het eten. Maar dat bleek nogal te verschillen van de ervaringen van de andere mama’s. Op veel scholen blijken er geen warme maaltijden te zijn, in sommige scholen eten de kinderen in hun klas en in nog andere scholen is het een lawaai van jewelste in de refter. Dan valt het bij mijn kinderen nog mee, ik heb ook niet de indruk dat zij er echt stress van krijgen.

Uit het onderzoek bleek dat de stress er vooral kwam door de drukte, doordat de kinderen met teveel tegelijk in de refter zitten (gemiddeld 84 leerlingen) en door de chaos die er heerst. Kinderen bleken daardoor vaak hun lunch weg te gooien of te laten liggen. 

Conclusie 2: Kaas en choco zijn het populairste beleg

Die stelling kon ik meteen weerleggen, want mijn kinderen eten best wel afwisselend. Van mij mogen ze eenmaal per week choco meenemen, maar dat gebeurt zelfs niet wekelijks (ook niets anders zoets, trouwens). Ze eten afwisselend kaas, salami, vleesbrood, boter met peper en zout, Philadelphia, Knacki, filet de saxe… Wat me wel al opgevallen is, is dat ze vaak wel een tijdje hetzelfde willen en daarna plots weer iets helemaal anders voor een tijdje.

Uit het onderzoek bleek dat bij 40% van de kinderen de lunchbox er meestal hetzelfde uitziet en in de top 5 zitten naast kaas en choco, hesp, boterhamworst en salami. Maar daar is volgens de diëtist niets mis mee. Overdrijf wel niet met bewerkte vleeswaren (zoals hesp, boterhamworst en salami), want deze zijn niet zo gezond. Maar zolang je voldoende varieert in de andere maaltijden is deze top 5 van beleg zeker ok.

Conclusie 3: We geven klassieke boterhammen mee

Ik denk dat veel ouders het hiermee eens zijn, maar ik heb ’s ochtends niet de tijd om bentoboxen met panda’s en andere dieren van rijst in elkaar te knutselen, dus geef ik inderdaad klassieke boterhammen mee. Maar wat zou daar mis mee zijn? Ouders die ’s morgens tijd willen sparen, maken de boterhammen ’s avonds al klaar, maar ook dan zijn het gewoon boterhammen die de kinderen meekrijgen. Als het brood op is, wordt er gekozen voor rijstwafels, een omelet, of zelf afgebakken broodjes.

Uit het onderzoek bleek dat slechts een klein procent van de ouders hun kinderen muesli, granola of quinoa meegeven. En dat is dan vooral de jongere generatie. De hype van superfoods lijkt nog niet tot in de boterhamdozen van de kinderen doorgedrongen te zijn en sommige ouders vinden de heisa rond gezonde voeding overdreven.

Benieuwd naar alle resultaten van het onderzoek? Die kan je uiteraard lezen in Libelle van donderdag 31 augustus 2017. Ben je nog op zoek naar tips om de brooddoos van je kind leuker, gezonder of spannender te maken? Ook daarvoor kan je terecht in het magazine!

Wil je reageren op deze blogpost? Laat hieronder dan een bericht achter!

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.